Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2009

Χαρακτηριστικά συμπτώματα που παρουσιάζει το άτομο με δυσθυμία.

  • Μόνιμο αίσθημα ανεπάρκειας, χαμηλή αυτοεκτίμηση και μειωμένη αυτοπεποίθηση. Το άτομο με δυσθυμία παρουσιάζει τη τάση να υποτιμά τις επιτυχίες ή τα επιτευγματά του και να υπερτονίζει τις αποτυχίες του.
  • Απαισιοδοξία, αίσθημα έλειψης ελπίδας. Υιοθετεί μια μεμψίμοιρη, μοιρολατρική στάση για τη ζωή, τις ανθρώπινες σχέσεις και το μέλλον(π.χ εφόσον όλοι θα πεθάνουμε , ποιος είναι ο λόγος να θέτουμε στόχος ή να έχουμε φιλοδοξίες).
  • Μειωμένο αίσθημα έλλειψης απόλαυσης, ανηδονία, ακεφιά. Το άτομο με δυσθυμία συχνά αναφέρει ότι υπάρχει "λίγη χαρά στη ζωή του " ή ότι "δεν τον χαροποιούν ή συγκινούν καταστάσεις και γεγονότα που προκαλούν χαρά στους άλλους". Πολλές φορές αναρωτιούνται για ποιο λόγο οι άνθρωποι νιώθουν τόσο εύκολα ευτυχισμένοι. Έχουν μειωμένο ενδιαφέρον για χόμπυ ή για εξωεπαγγελματικές δραστηριότητες. Αντιθέτως ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων με δυσθυμία επενδύουν υπερβολικά στην εργασία τους, πολλές φορές εις βάρος της ψυχαγωγίας, της διασκέδασης, του ελεύθερου χρόνου και των κοινωνικών σχέσεων. Ίσως και η υπερβολική επένδυση και ενασχόληση με την εργασία να αποτελεί μια άμυνα απέναντι στην πλήρη ανενεργεία και την καταθλιπτική αποδιοργάνωση. Εντούτοις, κατά κανόνα δεν χαίρονται την εργασία τους. Ττην θεωρούν έναν καταναγκασμό, ένα βάρος, κάτι που "πρέπει να γίνει".
  • Κοινωνική απομόνωση. Συχνά εμφανίζονται προβλήματα στο γάμο, στις ερωτικές, φιλικές και εργασιακές σχέσεις.
  • Αίσθημα κόπωσης, συνήθως ψυχικής κια σπανιότερα σωματικής.
  • Τύψεις και ενοχές για το παρελθόν. Κάνοντας απολογισμό της μέχρι τώρα ζωής του, το άτομο με δυσθυμία θεωρεί ότι υπερτερουν οι αποτυχίες σε σχέση με τις επιτυχίες.
  • Ευερεθιστότητα ή θυμός, ο οποίος δεν εκφράζεται ανοικτά, αλλά με έμμεσο τρόπο. Υπάρχει συχνά δυσχέρεια ανοικτής έκφρασης των συναισθημάτων και τα άτομα με δυσθυμία εκφράζονται από τους άλλους ως κλειστά, εσωστρεφή και μυστικοπαθή. Άλλοτε τηρούν απέναντι στους άλλους μια στ΄ση κυνική, σαρκαστική. Συχνά θεωρούν ότι έχουν αδικηθεί από τους άλλους (π.χ από γονείς, αδέρφια,συντρόφους). Τα άτομα αυτά θεωρούνται συχνά βαρετά ή κουραστικά και πολλοί αποφεύγουν την παρέα τους ή την συντροφιά τους.
  • Δυσχέρεια λήψης αποφάσεων, αναποφασιστικότητα, συχνές αμφιβολίες και διλήμματα.
  • Σε σοβαρότερες περιπτώσεις παρατηρούνται διαταραχές ως προς την συγκέντρωση, διαταραχές ύπνου με την μορφή αϋπνίας ή της υπερυπνίας και διαταραχές ως προς την όρεξη( ανορεξία ή υπερφαγία)

Η δυσθυμική διαταραχή μπορεί να συνοδεύεται και από άλλες ψυχικές διαταραχές. Συχνά στη μακρόχρονη πορεία της διαταραχής μπορεί να επικάθονται και σοβαρότερα επεισόδια μείζονος κατάθλιψης, άλλοτε άλλης διάρκειας. Τότε χρησιμοποιείται ο όρος διπλή κατάθλιψη(δυσθυμική διαταραχή και μείζον κατάθλιψη). Συχνά εμφανίζονται και αγχώδεις διαταραχές, συνήθως με τη μορφή κρίσεων πανικού ή χρόνιου γενικευμένου άγχους. Πολλά άτομα με δυσθυμία παρουσιάζουν τη τάση να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ ή να κάνουν κατάχρηση ηρεμιστικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου